Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Kanlıdivane ”Cantyellis” yahut ”Kanytella” ismi ile tarihe geçmiş bir antik kenttir. Tarihi M.Ö 3. yüzyıla kadar giden kent Antik Olba Krallığının kutsal yerleşim yeri oldugu biliniyor. M.S 4. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan kent ”Neapolis” adını almıştır. Bu alanda Hristiyanlık merkezi kurulması ise 408-450 yıllarında Bizans imparatoru Theodosius dönemine rastlamaktadır. Kent, efsaneye göre Roma çağı’nda suçluların içine atılıp vahşi hayvanlara yem edildiği söylenmekte olan bu çukur doğal bir çöküntü alanı olup 60 metre derinliğinde geniş bir obruk etrafına kurulmuştur. Kanlıdivane adını bu efsaneden alan kentte obruk içinde divan üzerinde oturan iki erkek bir kadın kabartması bulunmaktadır. Kentin, yağmur sularıyla zaman içinde toprak rengine bürünen bu kabartmalar sebebiyle Kanlı Divan denildiği ve zamanla Kanlıdivane ismini aldığıda rivayetler arasındadır. Kentin dinsel bir merkez olması ise merdivenlerle inilen çukurun büyüklüğünden dolayı tanrısal olduğu düşünülmesinden kaynaklanmaktadır.
Obruğun güneybatısında M.Ö 2. yüzyıldan kalma bir kule halen varlığını korumaktadır. Kulenin kitabesinde, Tanrı Zeus için rahip-krallardan Olbalı Tarkyaris’in oğlu Teukros tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Kesme taştan elde edilmiş olan bazilikalar, caddeler, kaya mezarları, sarnıçlar, kaya kabartmaları obruğun etrafını çevreliyor.
Obruğun çevresindeki bazilikalar 4. yüzyılın sonları ile 6. yüzyılın ortaları olan Bizans dönemine aittir. Kentte bulunan üç nekropolden kuzeyde ve en yüksek yerinde olan anıtsal mezarı ise kraliçe Aba’nın kocası ve iki oğlu için yaptırdığı biliniyor. Obruğun bir kilometre güneybatısındaki çanakçıkaya mezarları ise üzerlerinde görülen rölyefler nedeniyle Kilikya imparatorluğu soylularına ait olduğu söylenmektedir.
Çok iyi bir akustiğe sahip olduğu için günümüz koşullarında çeşitli konserlere ev sahipliği yapmaktadır.Çevredeki ilk arkeolojik çalışmaları Prof Dr. Semavi Eyice yapmıştır.
70 li yıllara yapılan kazılarla ortaya çıkarılan kent 19. yüzyıl ortalarında Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilmiştir.
Kanlıdivane ulaşım için: Mersin’den Silifke istikametine giderken Erdemli’yi geçin. 12-13 km sonra Kumkuyu’ya varacaksınız. Buradan 2 km sonra Kanlıdivane tabelasından içeri sapın. 3 km sonra Kanlıdivane’ye varacaksınız.
KANLIDİVANE FOTOĞRAF GALERİSİ